Publius Vergilius Maro

Heldendicht over Aeneas

Henk Schoonhoven (Kampen 1942)

was tot 1992 wetenschappelijk hoofdmedewerker bij de vakgroep Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1980 op de Elegiae in Maecenatem. Naast wetenschappelijke artikelen publiceerde hij in 1992 een tekstcritische editie met commentaar op de Consolatio ad Liviam. Sinds 1992 is hij betrokken bij de Seniorenacademies van Friesland, Groningen en Drenthe, waar hij cursussen op het gebied van de antieke cultuur geeft.

Van zijn Aeneïs-vertalingen zijn eerder bij Styx Publications in Groningen drie deeltjes verschenen, Boek I en II (1997), Boek VII en VIII (1998) en Boek III en IV (1999), met parallel aan de vertaling de Latijnse tekst.

Rudy van der Paardt schreef in zijn bespreking voor de Nederlandse Bibliotheekdienst in 1997: “Schoonhoven heeft het metrum van het epos, de dactylische hexameter, in zijn versie behouden zonder concessies te doen aan de leesbaarheid. Zijn vertaling is glashelder, prachtig van klank en wordt begeleid door informatieve essays en aantekeningen”.

Heldendicht over Aeneas geeft thans de volledige vertaling van het nationale epos der Romeinen, de Aene’s.

Na de Inleiding wordt elk boek afzonderlijk voorafgegaan door een beschouwing over de compositie en afgesloten met een uitvoerig notenapparaat. Ook zijn er stambomen opgenomen, en kaarten van Aeneas’ route vanaf Troje en van het oude Latium.

Van de ingevoegde illustraties betreffen sommige de receptie van de Aene’s, andere illustreren met afbeeldingen uit de oudheid passages in de verschillende boeken.

Achterin vindt men een register van eigennamen.

De gebonden editie (met leeslint) kost 30 euro, de paperback 24 euro. Bij bestelling van meer exemplaren komt de prijs op 50 en 40 euro voor 2 exemplaren, vanaf 3 boeken wordt de prijs 20 en 16 euro per boek. Portikosten zijn voor rekening van de koper.

vertaling in hexameters Henk Schoonhoven

November 2003

geb. met leeslint € 30,- paperback € 24,-

ISBN: 9789072184450
Prijs: 30,- / 24,-