Lezing Emile de Vries

Links auteur Emile de Vries, midden graficus Berry Slok en rechts uitgever Marcus van der Heide in de tuin van Meermanno.

De lezing die Emile de Vries op 9 september 2006 in Museum Meermanno Den   Haag hield werd door de Gooibergpers Bussum als haar ‘jubileumuitgave’ (50ste boek) uitgegeven. De titel van het full colour boekje van 40 pagina’s luidt Met Minder Muis Meer Mans, met als ondertitel ‘De bijzondere jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw voor cultuur, papier en grafische vormgeving’. Daarmee geeft De Vries al aan niet zo gecharmeerd te zijn van de digitale vooruitgang. “Met tekenen, knippen en plakken waren de vroegere vormgevers heel wat mans”, het boekje is dan ook een “hommage aan zijn bijzondere collega’s” (p.36). De ‘Nederlandse Aldus’ Emile de Vries (Sneek 1923) behoeft verder nauwelijks toelichting. Hij stond in 1965 mede aan de wieg van Typotent (amateur-drukkers), de voorloper van de Stichting Drukwerk in de Marge en is vooral bekend van de typografische notities die hij gedurende 50 jaar als ALDUS in verschillende vakbladen publiceerde. In boekvorm verschenen selecties ervan bij Uitgeverij De Buitenkant: Allemaal Flauwekul (1989) en Typogrommel (1998).

Met Minder Muis kost 9 euro en is te koop in de Minotaurus Boekwinkel (Sint Antoniesbreestraat 3D Amsterdam), Boekhandel Nijhof & Lee (Staalstraat 13A Amsterdam), Boekhandel Los (Nassaulaan 33 Bussum) en Boekhandel Comenius (Marktstraat 19 Naarden).

Nieuwsbrief 119 van de Stichting Drukwerk in de Marge, januari 2007.